Αεροπορία

Σελίδα για σχόλια που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία. Διαβάστε την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Για τη χρήση των σελίδων υπολογισμού σύνταξης διαβάστε τις ερωτήσεις 2.1 και 3.9 στις FAQ (με υποδείγματα).  10.914 Responses to Αεροπορία

 1. Custom avatarNICK_ λέει:

  Aγαπητέ Αχιλλέα καλησπέρα.
  Σε συνέχεια του μηνύματός μου (εδώ: https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-212/#comment-49968 ), σήμερα αναρτήθηκε και είδα το 1ο μέρισμα ΜΤΑ (για το μήνα ΜΑΪΟ’ 17) που λαμβάνω σαν συνταξιούχους.
  Αν αφαιρέσουμε τα αναδρομικά που έλαβα από την ημέρα που έληξαν οι τρίμηνες αποδοχές, το ποσό ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ, κρατήσεις κλπ (ΜΤΑ+ΕΚΟΕΜΑ) που θα λαμβάνω μηνιαίως από το ΜΤΑ, συμφωνούν ΑΠΟΛΥΤΑ με το ποσό μερίσματος (& κρατήσεις) που υπολογίζονται στη σελίδα σου. !!
  ΕΥΓΕ ξανά. !!

 2. Custom avatarΓιώργος Ζ. λέει:

  Αχιλλέα καλημέρα,
  Στην τελευταία βεβαίωση μερίσματος μου από το ΜΤΑ (Μάϊος 2017), υπάρχει αύξηση στο καθαρό πληρωτέο ποσό. Συγκρίνοντας τη με βεβαιώσεις προηγουμένων μηνών, φαίνεται ότι η αύξηση αυτή προέρχεται από το μηδενισμό φόρου (Μέρισμα+ΕΚΟΕΜΑ) και από το μηδενισμό του ποσού κρατήσεων Ν.4093/12.
  Υπάρχει κάποια εξήγηση ;

  • Custom avatarG.G. λέει:

   Μετά από επικοινωνία μαζί τους, με ενημέρωσαν ότι έγινε λάθος στα πεδία των κρατήσεων φόρου και ν.4093/12.
   Θα διορθωθούν και θα αναρτηθούν τα σωστά εκ νέου.

 3. Custom avatarΝίκος68 λέει:

  ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΪΟΥ 17. ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 26 ΕΥΡΩ….(ΑΠΟ 140 ΣΕ 166 ΕΥΡΩ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΕΚΟΕΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Ν4093/12

 4. Custom avatarΘΑΝΟΣ λέει:

  Αχιλλέα η Προσωπική Διαφορά υπολογίζεται στον πίνακα [Νομοθεσία 2016] εφόσον επιλέξεις Πληρωμή Μέρισμα =ΟΧΙ?
  χωρίς μερίσματα δηλαδή.

  • Η προσωπική διαφορά υπολογίζεται πάντα, δεν χρειάζεται να επιλέξεις τίποτε.
   Το μέρισμα δεν συμμετέχει στην προσωπική διαφορά και η επιλογή [Πληρωμή: ΟΧΙ] είναι για τους πρώτους μήνες της αποστρατείας που λαμβάνεις σύνταξη αλλά όχι ακόμη μέρισμα.

 5. ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

  Αχιλλέα καλησπέρα. Στον πίνακα υπολογισμού σύνταξης με νομοθεσία 2014 όπου και ανήκω δίπλα ακριβώς στον πίνακα με νομοθεσία 2016 μου λέει πδ 227 ευρώ(με μπλε γράμματα). Το ποσό αυτό το πολλαπλασιάζω με το 0,78 και μου βγάζει 177 ευρώ. Αυτή θα είναι η τελική μου πδ όταν θα γίνει επανυπολογισμός? Και εάν ναι αν υποθέσουμε ότι γίνεται μείωση ΄συντάξεων μέσω πδ π.χ 22% με βάση πιανού ποσού θα γίνει?

  • Η προσωπική διαφορά είναι μία και μοναδική για τον καθένα, δεν υπάρχει αρχική και τελική.
   Η παλιά σύνταξή σου είναι η [Νομοθεσία 2014] και η επανυπολογισμένη από ΕΦΚΑ θα είναι η [Νομοθεσία 2016].
   Η δική σου πδ είναι 227 € και με την ισχύουσα νομοθεσία θα συνεχίσεις να λαμβάνεις το ίδιο πληρωτέο με πριν.
   Εάν (όταν) καταργηθεί πλήρως η πδ σημαίνει ότι τα 277 € θα γίνουν 0 (μηδέν) και το πληρωτέο που λαμβάνεις τώρα θα μειωθεί κατά (227 x 0,78) = 177 €.

 6. Custom avatargreg λέει:

  Καλησπέρα και απο εμενα , σχετικα με το συμπληρωματικό εφαπαξ, με 25 χρονια υπηρεσίας ,5 πολεμικά, 1 πτητικο και βαθμός αποστρατείας Σγός , πόσο ειναι το ποσό που λαμβάνουμε έστω στο περίπου.

 7. ΓιώργοςΓιώργος λέει:

  Ανακοίνωση χορήγησης εφάπαξ: https://www.haf.gr/2017/04/anakoinosi-chorigisis-efapaks-voithimaton-2/ ………………………………………….

 8. ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

  Όταν λένε ότι από το 2019 θα μειωθεί η προσωπικη διαφορά έως 22% και αν φυσικά γίνει τι εννοεί? Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η ΠΔ ολόκληρη είναι 180 ευρώ επί 22% η μείωση θα είναι μόνο 40 ευρώ?

  • Custom avatarnikos 60 λέει:

   Τάκη, το ποσοστό 22% αναφέρεται στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.Δηλαδή αν παίρνει κάποιος 1200 ευρώ μηνιαία το 22% είναι 264.Έτσι αν η προσωπική διαφορά είναι πχ 280 ευρώ,τότε η μείωση δεν θα υπερβεί τα 264.
   Αυτό έχω καταλάβει εγώ, πιθανόν να κάνω λάθος,αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι διαφορετικό ας με διορθώσει.

   • ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

    Και εγώ δεν το γνωρίζω Νίκο, έχω συντάξιμες αποδοχές 1796 αν εννοείς αυτές και ακαθάριστη σύνταξη 1385 ευρώ, αλλά νομίζω ότι κάνεις λάθος. Στην σύνταξη με νομοθεσία 2014 του Αχιλλέα μου βγάζει προσωπική διαφορά 225 ευρώ και το παλλαπλασιάζω όπως λέει και ο Αχιλλέας με το 0,78 και μου βγάζει τελικη προσωπική διαφορά 175ευρώ. Από εκεί και κάτω δεν γνωρίζω.(εάν φυσικά γίνει έτσι).

   • Custom avatarΝίκος68 λέει:

    ΝΙΚΟΣ 60,ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ……

  • Custom avatarG.G. λέει:

   Αν και εφόσον οι πληροφορίες είναι ακριβείς και τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, υπάρχουν τα παραδείγματα που διευκρινίζουν σχετικά με το πλαφόν του 22%.
   http://www.protothema.gr/economy/article/671889/poioi-sudaxiouhoi-hanoun-kai-posa-apo-to-19/

   • Custom avatarnikos 60 λέει:

    Άρα ισχύει ότι ανέφερα προηγουμένως.Δηλαδή μέχρι 22% μέγιστη περικοπή επί του καταβαλλομένου ποσού μηνιαία,εφόσον η προσωπική διαφορά το υπερβαίνει.
    Υ.Γ. Φυσικά ο μέγιστος Πάνος αφού τα υπογράψει όλα….θα “εφαρμόσει” τις αποφάσεις του ΣτΕ !!!!!!!!
    Επιπλέον για να εξοικονομηθούν άλλα 1,8 δις θα μειωθεί το αφορολόγητο και επειδή το 3,5% του ΑΕΠ είναι χλωμό να επιτευχθεί θα ενεργοποιηθεί και ο “κόφτης”……..και μετά “θα ξυπνήσουμε”……

 9. Custom avatarΑΓΓΕΛΟΣ λέει:

  ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ 1-3-2017 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ? ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ?

  • ΔήμοςΔήμος λέει:

   Ο ΟΛΚΑ στέλνει στο ΓΛΚ ολα τα πληροφοριακά στοιχεία μας μέσω του εντύπου ΔΑΥΚ οπου και αναγράφονται μεταξύ άλλων, τόσο η ημερομηνία εισόδου στις ΕΔ οσο και οι Μονάδες εκστρατείας.

  • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

   Αν η εισαγωγή στην σχολή Ικάρων ήταν στο τμήμα ιπταμένων και μέχρι την αποστρατεία υπάρχουν συνεχώς πτητικά εξάμηνα δεν διπλασιάζονται τα 5 έτη εκστρατείας.
   ΠΔ 169/2007 άρθρο 40 παρ. 5γ « Γι΄αυτούς που προσμετρούν διπλάσιο χρόνο με εφαρμογή άλλων διατάξεων δεν προσμετράται ο ίδιος χρόνος σε υπηρεσίες αυτής της παραγράφου.»
   Το επισημαίνει ο Αχιλλέας στην σελίδα Δικαίωμα Σύνταξης/ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ/2.
   Αν δεν ισχύει ο παραπάνω περιορισμός η διαδικασία είναι αυτή που περιγράφει ο Δήμος και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα.

 10. Custom avatarΓ.Α λέει:

  Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΛΟΑΑ θα γίνει ακόμα μια συνεδρίαση για να δοθούν έκτακτα εφαπαξ…. δλδ κανονικά Μάρτιο Απρίλιο μόνο 23… απλά ντροπή..

 11. Custom avatarΣΓΟΣ ΕΑ..... λέει:

  ΕΡΩΤΗΣΗ…ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ (ΟΓΑ) ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΟΣΟ ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ Η ΜΕΤΑ?

  • Ο φόρος θεωρείται (και είναι) εισόδημα.
   Καθαρό ποσό εισοδήματος εννοείται προ φόρου, δηλαδή το ποσό που δηλώνεις στη φορολογική δήλωση (που περιλαμβάνει και τον αναλογούντα φόρο). Αυτό το ποσό αναφέρεται πάντα ως “Καθαρό Ποσό” στην ετήσια βεβαίωση από το ΓΛΚ, από τα μετοχικά ταμεία ή από την υπηρεσία (για τους εν ενεργεία).

 12. ΒασίληςΒασίλης λέει:

  Καλησπερα. Είμαι Ιπτάμενος της Π.Α (είσοδος στην σχολή 1991) και έχω εως τώρα 43 πτητικά εξάμηνα.Δεν έχω πληρώσει εισφορές για την αναγνώριση αυτών.Έχω τις εξής ερωτήσεις:
  α. Πρέπει να καταβάλω το σύνολο των εισφορών για να υποβάλλω τώρα αίτηση αποστρατείας ή το ΟΛΚΑ θα δεχτεί και δόσεις;
  β. Εάν δεν μπορώ να ικανοποιήσω τις απάιτήσεις του α ερωτήματος και υποβάλλω παραίτηση θα έχω κάποιοες επιπτώσεις οσον αφορά σύνταξη και εφάπαξ;
  Ευχαριστώ

  • KostasKostas λέει:

   Το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται, ή αν καταβληθεί εφάπαξ, θα εχεις έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.
   Οι δόσεις θα παρακρατούνται από την μισθοδοσία σου και μετά από την σύνταξη.
   Επίσης διάβασε και τα παρακάτω.
   https://enstoloi.net/anagnorisi-chronou-teleutaia-efkairia/ ιδιαίτερα την παράγραφο επισημάνσεις (α/α β)
   https://enstoloi.net/giati-oles-i-anagnorisis-ine-22-tois-ekato-fthinoteres/

  • Το ΓΛΚ για αναγνώριση με δόσεις αφαιρεί το 75% της μηνιαίας οφειλής, γεγονός που οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση του χρόνου αποπληρωμής όπως αναλύεται εδώ: https://enstoloi.net/stratos/comment-page-152/#comment-45962

   Το θέμα είναι ότι για αναγνώριση 21,5 ετών με δόσεις θα χρειαστούν 21,5 / 0,75 = 28,67 έτη για την πλήρη αποπληρωμή μέσω μηνιαίας παρακράτησης. Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλη περίοδος αποπληρωμής, καλύτερα να ρωτήσεις απευθείας το ΓΛΚ για αυτή τη δυνατότητα.

   Πάντως η έκπτωση 2% για κάθε αναγνωριζόμενο έτος για εφάπαξ εξόφληση είναι αρκετά δελεαστική, αλλά και πάλι το ποσό είναι αρκετά μεγάλο όπως φαίνεται στη σελίδα “Σύνταξη 2017”.
   Επίσης χρειάζεσαι μόνο 28 εξάμηνα για συμπλήρωση 40ετίας, οπότε πριν αποφασίσεις να τα αναγνωρίσεις όλα περίμενε να διευκρινιστεί εάν υπάρχει ανώτατο όριο συντάξιμων ετών με το νέο ασφαλιστικό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar