Βελτίωση σελίδας “Σύνταξη ΕΦΚΑ”

Προκειμένου να γίνει πιο χρηστική και να χρειάζονται οι ελάχιστες δυνατές πληροφορίες από το χρήστη, επανασχεδιάστηκε και βελτιώθηκε η σελίδα υπολογισμού “Σύνταξη ΕΦΚΑ” (χωρίς προσωπική διαφορά), σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο Ν.4387/16.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαγράφηκαν ή υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι 30-6-2016 δεν χρησιμοποιούν καθόλου τη σελίδα “Σύνταξη 2017”.
Για αυτούς οι συντάξιμες αποδοχές είναι οι αποδοχές του τελευταίου μήνα υπηρεσίας (όχι ο μέσος όρος από το 2002), οι οποίες υπολογίζονται στις ξεχωριστές σελίδες σύνταξης για κάθε υπηρεσία (Σύνταξη ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-τ.Χ/Φ-τ.ΑΠ-ΠΥ-ΛΣ).

Για όσους παραιτήθηκαν μετά την 30-6-2016 οι αλλαγές στη σελίδα “Σύνταξη ΕΦΚΑ” είναι οι εξής (ανά πίνακα):
Α. Υπηρεσιακά δεδομένα
1. Χρειάζεται προσοχή για την επιλογή NAI/OXI στο πεδίο [24,5 συντάξιμα έτη μέχρι το 2014].
Όποιος δεν είναι σίγουρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”, σύμφωνα με το υπόδειγμα: Έλεγχος θεμελίωσης 2014
2. Υπάρχει πλέον ξεχωριστό πεδίο [Προέλευση] για κάθε υπηρεσία (στρατός, αστυνομία κλπ), για ευκολότερη επιλογή και αποφυγή λαθών.
3. Προστέθηκαν οι επιλογές [Σχ.Αξκών/40] και [Σχ.Υξκών/40], οι οποίες αφορούν τους εξερχόμενους από παραγωγικές σχολές που εμπίπτουν στην 40ετία, για τους οποίους υπολογίζονται αυτόματα όλες οι διοικητικές και μισθολογικές προαγωγές με βάση το Ν.3883/10 (εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών ενόπλων δυνάμεων), σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα: Προέλευση παραγωγικής σχολής με 40ετία

Β. Αιτία συνταξιοδότησης
1. Προστέθηκε πίνακας με όλες τις περιπτώσεις που δικαιούται κάποιος σύνταξη, οι οποίες καταγράφονται αναλυτικά στην ερώτηση 5.6 στις FAQ.
Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε ισχύουν διαφορετικά όρια συντάξιμων ετών για λήψη σύνταξης. Η αποστρατεία για λόγους υγείας αφορά συνηθισμένες περιπτώσεις ανικανότητας λόγω ασθένειας ή ατυχήματος και όχι ειδικές περιπτώσεις όπως θύματα τρομοκρατίας κλπ.
2. Με την επιλογή [Όριο ηλικίας] αυξάνεται ο καταληκτικός βαθμός εάν αυτό προβλέπεται (ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας).
3. Φυσικά η συνηθέστερη περίπτωση είναι η [Αίτηση αποστρατείας], η οποία καταχρηστικά (αλλά λανθασμένα) συχνά αναφέρεται ως παραίτηση.

Γ. Πρόσθετα έτη & αναγνωρίσεις
1. Σε όλες τις περιπτώσεις η θητεία συνυπολογίζεται για την αύξηση του χρονοεπιδόματος (ΕΧΥ).
Όμως η θητεία δεν μετράει για μισθολογική προαγωγή στους απόφοιτους στρατιωτικών παραγωγικών σχολών και στους ΕΠΟΠ.
Μετράει αυτόματα για μισθολογική προαγωγή στους ΕΜΘ και στα σώματα ασφαλείας (ασχέτως προέλευσης).
2. Για το ΑΕΙ επιλέγετε εσείς εάν μετράει για βαθμολογική προαγωγή (συνήθως ισχύει εάν ήταν αναγκαίο προσόν κατάταξης).
Επισήμανση: Με εξαίρεση το ΙΚΑ, όλοι οι υπόλοιποι πρόσθετοι χρόνοι (5ετία, θητεία, ΑΕΙ, εξάμηνα, bonus 3ετία) εισάγονται μόνο εφόσον έχουν αναγνωριστεί με καταβολή εισφορών. Εάν δεν έχει γίνει αναγνώριση εισάγετε την τιμή 0 (μηδέν).

Δ. Επιδόματα μισθοδοσίας
1. Υπάρχει ειδική ένδειξη εάν χρειάζεται η συμπλήρωση αυτού του πίνακα (ανάλογα με τα υπηρεσιακά δεδομένα του πίνακα Α).
Συμπληρώνεται από τους παλιούς ασφαλισμένους με διαγραφή μετά το 2017 και τους νέους ασφαλισμένους με παραίτηση μετά την 30-6-2017.
2. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό όλων των επιδομάτων (ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης, διοίκησης, οικογενειακού επιδόματος, εξομάλυνσης, ετοιμότητας), ανάλογα με το διοικητικό βαθμό ξεχωριστά για κάθε έτος υπηρεσίας.
3. Ειδικά στα σώματα ασφαλείας συνυπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές και το επίδομα νυχτερινών, το οποίο εξαρτάται από τις αντίστοιχες ώρες εργασίας. Επειδή σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν γνωρίζει ακριβώς το σύνολο των νυχτερινών ωρών εργασίας που πληρώθηκε από την 1-1-2002 και μετά, υπάρχει πεδίο με τον εκτιμώμενο μέσο όρο νυχτερινών ωρών ανά έτος.
Ανάλογα με το πόσο κοντά στον πραγματικό αριθμό ωρών είναι η επιλογή σας, θα υπάρχει μία διαφορά από 0 ~ 12 € στο μέσο όρο αποδοχών.

Ε. Διοικητικές προαγωγές
1. Συμπληρώνεται μόνο για θεμελίωση μέχρι το 2014 (35ετία) και προέλευση [Σχ.Αξκών/35], [Σχ.Υπξκών/35], [Αξ.ΤΕΜΑ/35] και [ΣΔΥΛΣ/35], ώστε να υπολογιστεί ο εκάστοτε μισθολογικός βαθμός ανάλογα με τα έτη ανά διοικητικό βαθμό που εισάγετε στον πίνακα.
Για όλες τις υπόλοιπες προελεύσεις (και για την 40ετία) υπολογίζονται αυτόματα και οι διοικητικές και οι μισθολογικές προαγωγές.

ΣΤ. Μισθολογικές προαγωγές
Στον πίνακα αυτό εμφανίζεται η μισθολογική εξέλιξη ανά έτος, μαζί με το εκάστοτε ισχύον ΕΧΥ και βασικό μισθό.
Με όριο ηλικίας αυξάνεται ο τελευταίος βαθμός (έντονη γραμματοσειρά στο τέλος του πίνακα), ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και την προέλευση.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ / ΑΣΑΦΕΙΕΣ
1. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν υπάρχουν ανώτατα όρια στην προσμέτρηση της 5ετίας και των διπλών εξαμήνων, όπως προβλέπονταν με τους προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους (όπου υπήρχε ανώτατο όριο 35 συντάξιμων ετών).
Μέχρι να εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες η σελίδα χρησιμοποιεί (αυθαίρετα) ως ανώτατο όριο τα 40 συντάξιμα έτη (χωρίς το ΙΚΑ).
2. Ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002 υπολογίζεται στη σελίδα για όλα τα έτη με βάση το ισχύον μισθολόγιο της 1-8-2012 (προσωρινά).
Προβλέπεται ο υπολογισμός του μέσου όρου αποδοχών για κάθε έτος ξεχωριστά με το εκάστοτε ισχύον μισθολόγιο (διαφορετικός βασικός μισθός και επιδόματα ανά έτος), ο οποίος στη συνέχεια θα αυξηθεί με συντελεστή αναπροσαρμογής (με βάση την ετήσια μεταβολή μισθών).
Ο συντελεστής αυτός θα καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οπότε μέχρι να εκδοθούν οι σχετικοί πίνακες δεν μπορεί να υπολογιστεί από το ΓΛΚ καμία σύνταξη για παραιτήσεις μετά την 1-7-2016!

ΥΓ. Όπως κάθε φορά που γίνονται σημαντικές αλλαγές, το πιθανότερο είναι να προκύψουν λάθη στη σελίδα που δεν τα πρόβλεψα ή δεν είχα σωστή πληροφόρηση (αφορά κυρίως τη μισθολογική εξέλιξη στα σώματα ασφαλείας). Μπορείτε να ελέγξετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, συγκρίνοντας μία ανάλυση μισθού οποιουδήποτε έτους με το βασικό μισθό και ΕΧΥ που υπολογίζονται στον πίνακα για το έτος αυτό.
Όσο για την αναφορά λαθών, είναι προφανές ότι για να γίνει έλεγχος χρειάζονται όλα τα δεδομένα που εισάγετε και η φράση “υπάρχουν λάθος αποτελέσματα στη σελίδα” δεν βοηθάει και πολύ!
Για να μην αντιγράφετε όλα τα δεδομένα που εισάγετε, ο ευκολότερος τρόπος είναι η αντιγραφή όλης της οθόνης: Πρόγραμμα λήψης screenshot
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βάλετε στα σχόλια μόνο ένα link όπως αυτό: http://prntscr.com/e95mx5

Τα σχόλια είναι κλειστά.