Κατ’ αρχήν όταν κατετάγης στο στρατό γνώριζες (ή τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζεις) ότι υπήρχαν περιορισμοί στα έτη υπηρεσίας (όριο ηλικίας, 35ετία κλπ).
Κατά δεύτερον το όριο ηλικίας για τους ΕΜΘ έχει καταργηθεί και πριν καταργηθεί ήταν τα 54 έτη (και όχι 50).
.
Όμως ακόμη και εάν ίσχυε, η επιθυμία σου “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” δεν σε ωφελεί σε τίποτα.
Δηλαδή εάν οι ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύονταν νωρίτερα εσύ τι ακριβώς θα κέρδιζες;
Πολύ σωστά, αλλά για να διορθωθεί το πρόβλημα, το αίτημα πρέπει να είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας των ΕΠΟΠ και όχι η μείωση των ορίων ηλικίας άλλων προελεύσεων (ανώτατοι, ΕΜΘ κλπ).
Αυτή ακριβώς είναι η κοντόφθαλμη πολιτική “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” που υιοθετεί ο Πέτρος, να επιθυμείς το χειρότερο για τους άλλους χωρίς εσύ να κερδίζεις απολύτως τίποτα!
Εάν φεύγουν νωρίτερα οι ανώτατοι και οι ΕΜΘ θα λυθεί το (υπαρκτό) πρόβλημα των ΕΠΟΠ;
Το ερώτημα είναι ποιοι είναι τελικά αυτοί που αναμασούν συνεχώς το θέμα των ορίων ηλικίας αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ, όταν οι ίδιοι μας σε συντριπτικό ποσοστό, ΔΕΝ επιθυμούμε την αλλαγή των ισχυόντων….
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Πασχάλης
14 Ιουνίου 2023 12:40
Καλησπέρα σε όλους!Η ερωτηση μου αφορα το ΒΟΕΑ.Έστειλα την φορολογική ενημέρωση στις 24 Μαΐου που βγήκε η ανακοίνωση για τα τέκνα που υπέβαλλαν αίτηση Ιανουάριο (+Φεβρουαριο).Πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι τα χαρτιά μου είναι εντάξει.Περασαν αρκετές μέρες από τότε και δε φάνηκε ακόμα τίποτα στον τραπεζικό.Γνωριζει κάνεις περίπου πόσες μέρες κάνει να πιστωθει το Βοεα στον τραπεζικό?Σας ευχαριστώ!
ΣΩΜΑ:
ΑΓΝΩΣΤΟ
Νίκος Παπ
13 Ιουνίου 2023 12:28
Κύριε Καρασαββίδη Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν και από πού είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ειδικής κατάστασης κάθε στελέχους αυτής αμέσως μετά το βαθμό (πχ ΤΘ-ΕΥ ή ΠΖ-ΥΓ) στα στρατιωτικά έγγραφα όπως και στην ταυτότητα. Ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας Συνάδελφε.
Για ότι έχει σχέση με τα Δελτία Ταυτότητας Στελεχών και Στρατευσιμων των Ε.Δ ισχύει η Πα.Δ του ΓΕΕΘΑ (εξού και κόκκινη, όχι κίτρινη) περί Έκδοσης των Δελτίων Ταυτότητας . Εκεί μέσα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως αναγράφονται οι βαθμοί των Ο-Σ και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Χρηστος
13 Ιουνίου 2023 12:06
Καλημερα…… Γνωρίζετε ή έχει κάποιος παρομοια εμπειρία σχετικά με πορισμα ΕΔΕ το οποίο βγήκε όχι εξαιτίας της υπηρεσίας λόγω παθησης…… Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν δίνετε 2ρη φορά δυνατότητα υποβολής αναφοράς διαφωνίας με το πορισμα….Εχω είδη υποβάλει μια και δεν άλλαξε κάτι…. Πάραυτα διαφωνώ….
ΣΩΜΑ:
Στρατός
πανος
13 Ιουνίου 2023 00:42
Σε αποφαση αυτεπαγγελτης αποστρατειας εχω δικαιωμα να πληρωσω τα τρια χρονια ??? εχω παρει αριθμο πρωτοκολου απο τον ΕΦΚΑ .Ειμαι ΕΜΘ καταξη 20-3-95,,,,,Παρακαλω εαν γνωριζει καπιος συναδελφος να με ενημερωση,,Ευχαριστω.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναλυθεί πολλές φορές, αλλά ας μου επιτραπεί μία ένσταση. Σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης στρατιωτικών https://www.minfin.gr/web/31341/stratiotikoi όπως και σε εγκύκλιο του ΓΛΚ https://www.poeyps.gr/wp-content/uploads/2016/01/3865-2010.pdf αναφέρεται ”Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών” και στην διαδικασία αναγνώρισης χρόνου σπουδών αναφέρεται ”Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας”. Ξέρω ότι στην πράξη αυτό δεν έχει γίνει για κάποιον ενδιαφερόμενο ακόμα, αλλά αν κάποιος ζήτησεί την αναγνώριση σύμφωνα με την ερμηνεία και τα αναγραφόμενα στην εγκύκλιο, μπορεί κάποιος να του την αρνηθεί ?
Δηλαδή μπορεί να υποβληθεί μετά την συνταξιοδότηση, αλλά δεν έχει τις προυποθέσεις να προσμετρηθεί – αναγνωριστεί ? Τότε για ποιο λόγο η εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα υποβολής αίτησης ? Εγώ καταλαβαίνω ότι η εγκύκλιος με τη λέξη αίτηση εννοεί και την αναγνώριση. Αν δεν είναι έτσι μπορείς εσύ να μου αναφέρεις κάποιον άλλο νόμο ή εγκύκλιο που εκτός από τον χρόνο και διαδικασία αίτησης- αναγνωρίσης να καθορίζει και τις προυποθέσεις για την 3ετία ?
-Διάβασε το σχόλιο του Αχιλλέα με τις παραπομπές.
-Διάβασε ξανά την εγκύκλιο που ανάρτησες, να δεις και εκεί τις προϋπόθεσης.
-…..Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ¨ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του¨ (άρα όχι μετά), αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας…..
.
-Επίσης διάβασε όλα τα σχόλια που αφορούν το θέμα. https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-359/#comment-112426
Άρα λοιπόν σύμφωνα και με τα λεγόμενα σου, αυτός που φεύγει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία και όχι υποχρεωτικά με παραίτηση, όταν κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να ζητήσει να προσμετρηθεί και η 3ετία.
Καλησπέρα Νίκο. Οι στρατιωτικοί αποστρατεύονται είτε εκουσίως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 (παλαιοί ασφαλισμένοι) και 3α του άρθρου 7 του Ν2084/1992 (νέοι ασφαλισμένοι) είτε αυτεπάγγελτα με πρωτοβουλία της υπηρεσίας σύμφωνα με τις υπόλοιπες παραγράφους των παραπάνω άρθρων (ανάλογα με την περίπτωση). Το 2010 με τον Ν3865/2010 άλλαξαν τα παραπάνω μόνο σε ότι αφορά την εκούσια αποστρατεία και καθιερώθηκε η υποχρέωση συμπλήρωσης 40 συντάξιμων ετών ή ηλικίας 60 ετών. Σαν μεταβατικό στάδιο δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης, σε όσους ¨έπιανε¨ η 40ετία και είχαν ημερομηνία κατάταξης μέχρι την 31/12/1995, τριών επιπλέον χρόνων με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών αναφέροντας σαφώς ότι δίνονται για την συμπλήρωση 40 χρόνων. ¨4. Ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί μέχρι την 31.12.1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του… Διαβάστε τη συνέχεια »
Καλησπέρα Γιώργο, επίτρεψέ μου κάποιες απαντήσεις στα γραφόμενα σου : 1. Η εγκύκλιος που έχω αναφέρει πιο πάνω δεν αφορά μόνο εκούσιες αποστρατείες, αλλά γενικά αποστρατείες. Αυτό συμπεραίνεται από το ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η πενταετία. Και γνωρίζεις και εσύ και εγώ ότι την πενταετία την αναγνωρίζουν όλοι και όσοι κάνουν άιτηση αποστρατείας και όσοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα. 2. Ο νόμος αναγράφει ”για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας”. Δεν μπορεί κανένας με αυτή την αναγραφή να αποκλείσει κάποιον/α που αποστρατεύτηκε αυτεπάγγελτα έχοντας συνολικά 37 χρόνια (32+5) συντάξιμης υπηρεσίας και θέλει να πάει στα 40 συντάξιμα. 3. Γνωρίζω ότι ο ΕΦΚΑ λέει ότι αφορά μόνο αιτήσεις αποστρατείας. Δεν έχω βρει όμως μέχρι τώρα κάποιο νόμο- εγκύκλιο- έγγραφο που να το καθορίζει με σαφήνεια. Μέχρι τώρα κάποιος με αυτεπάγγελτη αποστρατεία δεν έχει ζητήσει αναγνώριση 3ετίας. Στον 1ο που θα ζητήσει θα πρέπει ο ΕΦΚΑ αιτιολογημένα να του απαντήσει γιατί δεν δύναται να το κάνει. Αν εσύ έχεις κάποιο νόμο, εγκύκλιο,… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ο νόμος περί θεμελίωσης είναι ο Ν.3865/10 και αυτός όπως και η σχετική εγκύκλιος παρατίθενται στη σελίδα “Έγγραφα” του site.
Στην τελευταία παράγραφο της εγκυκλίου αναφέρεται –> https://i.imgur.com/wP4rq4z.png Και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ηλικίας υπάρχουν απαιτούμενα έτη αλλά είναι 15 και όχι 40 (ερώτηση 2.3 παρ. Β.2 στην ενότητα FAQ), οπότε η τριετία δεν ισχύει αφού έχουν ήδη καλυφθεί τα απαιτούμενα 15 έτη υπηρεσίας.
.
Δεν αρκεί απλά να θέλεις να πας στα 40 συντάξιμα, πρέπει αυτό να προβλέπεται από κάπου και πολύ απλά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να προβλέπει την προαιρετική συμπλήρωση 40 συντάξιμων ετών.
Το θέμα έχει αναλυθεί υπερβολικά και περαιτέρω συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά.
.
Εφόσον δεν συμφωνείς με τις απαντήσεις που έλαβες (πράγμα απόλυτα θεμιτό), δεν έχει νόημα να συνεχίζεις να προσπαθείς να πείσεις τους συνομιλητές σου γιατί δεν κερδίζεις κάτι!
Μπορείς απλά να υποβάλλεις σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και να αναμένεις την απάντησή του.
Δεν έχω σκοπό να κερδίσω κάτι, διάλογο κάνουμε και προσπαθούμε με βάση τους νόμους να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα που είναι καινούρια και μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Αν πιστεύεις ότι δεν προσφέρουν κάτι όλα τα πάραπάνω, χωρίς να θέλω να κάνω υπόδειξη, καλό θα ήταν να τα διαγράψεις.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
πανος
13 Ιουνίου 2023 00:34
Μετα απο τρεις συνεχομενενες κρισεις στον ιδιο βαθμο συνολο τεσσερεις στο γενικο συνολο Σε αυτή την περίπτωση εάν επέλθει αποστρατεία είναι αυτεπάγγελτη….Ποσο διαστημα χρειαζεται ωστε να γινει η διαγραφη?? Φυσικα θα κανω διοικητικο δικαστηριο κατα της αποφασης οπου θα τρεχει…….μηπως κανεις συναδελφος γνωριζει?
Πάνο μου, για ποιο λόγο χρειάζεσαι τα 3 έτη bonus, αφού, από τη στιγμή που θα αποστρατευτείς από την υπηρεσία αυτεπάγγελτα, αυτόματα θεμελιώνεις δικαίωμα να συνταξιοδοτηθείς άμεσα? Με συγχωρείς που σε ρωτάω κάτι που είναι προσωπικό σου θέμα, αλλά το ποσό που θα καταβάλεις είναι πολύ μεγάλο κι και δεν ξέρω αν σε συμφέρει ανταποδοτικά.
ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Σπύρος Ευαγγέλου
12 Ιουνίου 2023 16:10
Κύριε Καρασαββίδη,καλησπέρα. Πρόσφατα ενημερώθηκα για το ότι μια αγωγή που έχει υποβληθεί κατά της υπηρεσίας, (συμπληρωτικό εφάπαξ) θα εξεταστεί από το ελεγκτικό συνέδριο και όχι από διοικητικό δικαστήριο. Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τι σημαίνει αυτό;
Με εκτίμηση.
Σπύρο καλησπέρα ! Εχω υποβάλει κι΄εγω αγωγή η οποία εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2022. Απο που είχες αυτή την πληροφορία ?
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Kostas
12 Ιουνίου 2023 00:43
Γεια σας , έχουμε κάποιο υπόδειγμα αναφοράς με το οποίο ενημερώνουμε την υπηρεσία μας για συμμετοχή μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές?
Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία?
Ευχαριστώ
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Vlop
11 Ιουνίου 2023 10:43
Καλημέρα σε όλους.
Έχει κάποιος γνώμη-άποψη τι γίνεται με τις προκαταβολες εφάπαξ του ΕΛΟΑΣ για το 2023; πότε περίπου αναμένονται αποφάσεις;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιώργος
10 Ιουνίου 2023 20:04
Επειδή βλέπω πως το ΒΟΕΑ ενέχει κάποιους κινδύνους σύμφωνα και με το άρθρο του site, έτσι σκέφτομαι να πάω σε κάποιο αποταμιευτικό για παιδιά. Η ερώτησή μου είναι τι γίνεται με το ποσό που έχω ήδη πληρώσει (μέχρι στιγμής 6 έτη); Αν διακόψω την καταβολή μπορώ να λάβω πίσω το κεφάλαιο που έχω δώσει;
Σου απάντησαν 2 συνάδελφοι πιο ενημερωμένοι από σένα και έχουν δίκιο, ενώ η εντύπωση που έχεις είναι εντελώς λάθος.
.
Όσο για το πρώτο σχόλιό σου, αποδεικνύεται ότι δεν κατάλαβες απολύτως τίποτε από το τελευταίο άρθρο και έβγαλες εντελώς αυθαίρετα (και λανθασμένα) συμπεράσματα σε τέτοιο σημείο που αναρωτιέμαι εάν εννοείς τις συκοφαντίες που γράφεις ή απλά τρολάρεις.
.
Μπορείς να μου υποδείξεις σε ποιο ακριβώς σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι “ενέχονται κίνδυνοι” για το ΒΟΕΑ;
.
Δεν είναι δυνατόν να παραποιείς τα γραφόμενά μου και να παραπλανείς τους συναδέλφους επειδή δεν μπορείς να κατανοήσεις ένα γραπτό κείμενο!
Κύριε Καρασαββιδη έκανα κάποια ερώτηση και παρέθεσα την εικόνα (λανθασμένη ή όχι) που έχω για το θέμα, με σκοπό να ενημερωθώ από συναδέλφους που γνωρίζουν μέσω εποικοδομητικής συζήτησης. Δεν καταλαβαίνω την επίθεση από μέρους σας, ούτε το συμπέρασμά σας περί συκοφαντίας και παραπλάνησης. Αν θέλατε μπορούσατε να με ρωτήσετε τι εννοώ με την λέξη ”κίνδυνοι”. Υπόσχομαι να μην σας ξαναενοχλήσω καθώς δεν είμαι ειδήμων, ούτε σωστά ενημερωμένος και βέβαια ούτε μπορώ να κατανοήσω τα γραφόμενα. Σας εύχομαι καλή συνέχεια.
Κατ’ αρχάς η λέξη “κίνδυνος” στα οικονομικά έχει μόνο μία έννοια, δηλαδή απώλεια χρημάτων.
.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άρθρο αναφέρεται η ετήσια απόδοση των εισφορών ΒΟΕΑ (4,8% για εν ενεργεία και 8,5% για απόστρατους), τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου οφείλονται σε “χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό”, κοινώς έλλειψη κατανόησης οικονομικών θεμάτων.
Δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένα αποταμιευτικό πρόγραμμα με μεγαλύτερη εγγυημένη σταθερή απόδοση χωρίς προϋποθέσεις (ασχέτως πληθωρισμού, απόδοσης αμοιβαίων κλπ).
Κοινώς σου χαρίζουν γάιδαρο και εσύ τον κοιτάς στα δόντια!
.
Το σχόλιό σου αποτελεί αυθαίρετη κινδυνολογία, διότι δεν παραθέτεις κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί τον “κίνδυνο” που θεωρείς ότι υπάρχει.
Αντίθετα επιχείρησες να νομιμοποιήσεις μία ανώνυμη προσωπική άποψη διαστρεβλώνοντας ένα ενυπόγραφο κείμενο χρησιμοποιώντας την ψευδέστατη φράση “σύμφωνα και με το άρθρο του site”, για την οποία θεώρησα ότι αρμόζει ξεκάθαρη (και σκληρή) απάντηση.
.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του, δεν έχει όμως δικαίωμα να την προωθεί διαστρεβλώνοντας τις απόψεις των άλλων.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Χρηστος
10 Ιουνίου 2023 15:38
Χαίρεται…. Για παθηση που δικαιολογεί ανικανότητα μέχρι 35%….Με 24 χρόνια πραγματικης θητείας και κρίση από ΑΣΥΕ τον Σεπ του 23…Το πορισμα της ΕΔΕ βγήκε όχι ενεκα….. Λαμβάνω συνταξη είτε με αποστρατευσουν απευθείας είτε δεν υπογράψω στη διευθυνση να παραμεινω ως ελαφράς;
Μέχρι το 2016 στο άρθρο 26 παρ.1.γ του ΠΔ.169/07 προβλέπονταν ότι: “Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη … Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις χωρίς τη θέλησή του και έχει δεκαπενταετή συντάξιμη υπηρεσία…”
.
Με το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν.4387/16 η ανωτέρω φράση τροποποιήθηκε σε: “Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις χωρίς υπαιτιότητά του και έχει δεκαπενταετή συντάξιμη υπηρεσία ……”.
.
Eάν δεν δηλώσεις να παραμείνεις ως ελαφράς υπηρεσίας, υπάρχει η πιθανότητα να θεωρήσει η υπηρεσία ότι τίθεσαι εκτός του στρατεύματος με έμμεση δική σου υπαιτιότητα (να θεωρήσει ότι επιδιώκεις να φύγεις) και εάν ισχύει αυτό τότε δεν θα δικαιούσαι σύνταξη.
Βέβαια αυτή είναι μία αρκετά διασταλτική ερμηνεία της λέξης “υπαιτιότητα” αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς είναι ύποπτη η προσθήκη της συγκεκριμένης λέξης στη νομοθεσία.
.
Θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς για το θέμα τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων Δημοσίου, καθώς και τη Δ’ Διεύθυνση του ΕΦΚΑ που ασχολείται ειδικά με τις συντάξεις στρατιωτικών.
Παίζει ρόλο αν η αναπηρία είναι πανω ή κάτω από 50%;Στο σχετικό εργαλείο υπολογισμου συνταξης της σελίδας δεν μου δίνει τη δυνατότητα επιλογής αναπηρίας κάτω από 45% για να μου υπολογίσει τη συνταξη με βάση τη δικιά μου περιπτωση…. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση…..
Το ποσοστό αναπηρίας αφορά επίδομα σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΠΔ 169/2007 και καθορίζεται μετά την απονομή της σύνταξης από την ΑΣΥΕ. Δεν αφορά τον καθορισμό και την καθ’αυτού απονομή της ίδιας της σύνταξης, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι σύμφωνα με το ποσοστό αναπηρίας.
Αν επιτρέπεται, αυτό που αναφέρεται στο αρθρο 22 παρ.5 του Ν.4387/16 δεν αφορά όσους αποστρατεύονται λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας. Η τροποποίηση αφορά την περίπτωση γ της παρ.1 του άρθρου 26 του Π.Δ.169/2007 ενώ η αποστρατεία για λόγους υγείας καθορίζεται στις περιπτώσεις δ και ε της παρ.1 του άρθρου 26 του Π.Δ. 169/2007. Εξάλλου όσοι αποστρατεύτηκαν μέχρι τώρα για λόγους υγείας και δεν δήλωσαν να παραμείνουν ως ελαφράς, έλαβαν σύνταξη. Και γράφω το μέχρι τώρα γιατί πλέον με το νέο νόμο του 2023 η ΑΣΥΕ αποφασίζει αν κάποιος παραμένει ως ελαφράς ή αποστρατεύεται και δεν είναι σύμφωνα με την επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Και αν το δούμε και στην ουσία του, όταν κάποιος δεν κάνει αναφορά για να παραμείνει ως ελαφράς δεν σημαίνει ότι ζητά να τον αποστρατεύσουν. Η αποστρατεία γίνεται αυταπάγγελτα από την υπηρεσία. Δεν υπάρχει υπαιτιότητα στον ίδιο, υπάρχει σωματική ανικανότητα η οποία αποφασίστηκε από την ΑΣΥΕ και όχι από τον ίδιο τον παθόντα. Ο ΕΦΚΑ αυτό που εξετάζει… Διαβάστε τη συνέχεια »
Και για να μη γίνει καμία παρανόηση στην παραπάνω ανάρτηση γράφω τι ίσχυε έως τώρα. Αν ο συνάφελφος που κάνει την ερώτηση κριθεί από την ΑΣΥΕ με τον νέο νόμο (5018/2023 άρθρο 22) και αποφασισθεί ότι παραμένει ως ελαφράς υπηρεσίας, δεν γνωρίζω τι ισχύει στην περίπτωση που δεν δεχθεί την απόφαση της ΑΣΥΕ και αποστρατευτεί. Όπως γράφει και ο Κος Καρασσαβίδης καλό θα είναι να ρωτήσει την αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ πριν κάνει κάποια ενέργεια.
Με βάση το άρθρο 22 εδώ: Τελικό ψηφισθέν νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ
κανονικά η υπηρεσία δεν (πρέπει να) ρωτάει καν τον ενδιαφερόμενο τι επιθυμεί, διότι η απόφαση για ελαφρά υπηρεσία λαμβάνεται από την ΑΣΥΕ και η παραμονή ή όχι στο στράτευμα από την υπηρεσία.
Σε αυτή την περίπτωση εάν επέλθει αποστρατεία είναι αυτεπάγγελτη και φυσικά απονέμεται σύνταξη.
.
Εάν υποβληθεί δήλωση άρνησης ελαφράς υπηρεσίας και η ΑΣΥΕ τον θεωρήσει ικανό για υπηρεσία γραφείου, τότε ίσως υπάρχει η πιθανότητα η αποστρατεία να μην θεωρηθεί αυτεπάγγελτη αλλά οφειλόμενη στην άρνηση της ελαφράς υπηρεσίας.
.
Ο Χρήστος πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες εάν ενημερώθηκε υπηρεσιακά (και επίσημα) ότι υποχρεούται να υποβάλλει “στη διεύθυνση” δήλωση παραμονής για ελαφρά υπηρεσία, γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν προβλέπεται πλέον υποβολή σχετικής δήλωσης.
Καλημερα και καλή βδομάδα….Μίλησα με Δ’ Διευθυνση ΕΦΚΑ και μου ανέφεραν πως λαμβάνω συνταξη έστω και αν το ποσοστο αναπηρίας είναι κάτω του 50% η διαφοροποίηση είναι στο επίδομα αναπηριας….Ειχε απόλυτο δίκιο ο Νίκος και ο Αχιλλέας….. Ευχαριστώ για τα φώτα σας…. Πάντα άξιοι και δυνατοί…..
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΜΚ.Ανθυπασπιστης, εα.
10 Ιουνίου 2023 08:41
Με θητεία στρατιώτη,με ένσημα από Δεη, με 5 έτη σε μονάδες παραμεθορίου, και με 3 ετη, (όλα αναγνωρισμένα). Για άλλη μια φορά ο Κύριος Αχιλλέας και η εφαρμογή του έπιασαν ακριβώς το ποσόν της σύνταξής μου που μου κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ.Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!
Καλησπέρα συνάδελφε.Καλοφαγωτη η σύνταξη σου. Μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια επικοινωνία για κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την αίτηση αποστρατείας σου. Έχω και εγώ θητεία, ΔΕΗ και ΙΚΑ συν την 5ετια(όλα αναγνωρισμένα) και έχουμε κάποιο θέμα προς το παρόν με την Αεροπορία για αίτηση αποστρατείας με 40 έτη όταν υπάρχουν χρόνοι εκτός αυτής. Η διαχείριση εάν θέλει μπορεί να δώσει το mail μου.
Κοινοποιήθηκε το mail σου στο συνάδελφο ΜΚ και εφόσον το επιθυμεί θα επικοινωνήσει μαζί σου.
Πάντως η αεροπορία θέλει να έχουν εξοφληθεί πλήρως οι αναγνωρίσεις θητείας και 5ετίας (όχι να πληρώνεις δόσεις) και να έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης για την τριετία.
Θα ακολουθήσει σύντομα άρθρο για αυτό το θέμα.
Καλησπέρα κύριε Αχιλλέα. Το πρόβλημα με το ΓΕΑ/ Β1 από ότι γνωρίζω είναι με τον χρόνο του ΙΚΑ σαν ιδιώτης που δεν τον αποδέχεται για την συμπλήρωση 40ετιας και ζητείται παραίτηση χωρίς συνταξιοδότηση και εν συνεχεία να απευθυνθώ στον ΕΦΚΑ για την συνταξιοδότηση εφόσον είναι συμπληρωμένα τα 40 έτη. Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι προς αυτό. Τα υπόλοιπα που αναφέρεται θα έχει τελειώσει η πληρωμή τους μέχρι την αίτηση. Παλαιότερα νομίζω ότι είχε αναφερθεί στο σάιτ συνάδελφος με το ίδιο πρόβλημα.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Ιωάννης
9 Ιουνίου 2023 22:27
Χαίρεται.
Με το “Β.Ο.Ε.Α.” τι γίνετε;
Ποιο είναι το Ποσό που θα Καταβάλουμε αν Επιθυμούμε εώς ότου Συμπληρώσει το 25ο Έτος της Ηλικίας κάθε Τέκνου;
Και από Πότε θα Αρχίσει η Καταβολή;
Για να Υπολογίσω αν Συμφέρει να γίνονται Κρατήσεις ή να Καταθέτω στην Τράπεζα το Αντίστοιχο Ποσό.
Ευχαριστώ.
Πριν αποφασίσεις διάβασε πρώτα το τελευταίο άρθρο του site, διότι εάν το ΜΤΣ επιλέξει ως βαθμό αναφοράς τον αποστρατευτικό με ποσοστό εισφορών εν ενεργεία (όπως υπονοεί η σχετική απόφαση), τότε είναι καλύτερα να δώσεις κατευθείαν τα επιπλέον λεφτά στο παιδί!
Καλημέρα.
Αχιλλέα εννοείς αυτό;: https://enstoloi.net/asfalisi-voea-mts-meta-tin-apostrateia/
Δηλαδή σε ποιο Ποσοστό και ποιο θα είναι το Ποσό που θα Καταβάλω;
Εικοσιδύο (22) και Πενήντα (50) Μήνες, αντίστοιχα τα Τέκνα, Διαφορά είναι μέχρι την Συμπλήρωση των 25 Ετών.
Εννοείς ότι δεν με Συμφέρει;
Το Ένα Τέκνο θα Λάβει 850€ και το Άλλο 1700€ Λιγότερα από ότι θα Λάμβανε πριν τις Μειώσεις.
Το λάθος σου είναι ότι κοιτάς μόνο τα ποσά που θα λάβουν τα παιδιά και όχι αυτά που θα δώσεις εσύ.
Πχ. εάν δώσεις 3.000 € παραπάνω για να πάρουν τα παιδιά πλήρες ΒΟΕΑ θεωρείς ότι σε συμφέρει;
.
Επί του παρόντος ισχύει για σένα η περίπτωση Β και σκέφτεσαι να ακολουθήσεις την περίπτωση Γ.
Πρόσεξε το ονομαστικό κέρδος σε κάθε περίπτωση (πράσινη γραμματοσειρά) και σύγκρινε τα ποσά.
.
Η σύγκριση στο άρθρο αφορά τη λήψη ΒΟΕΑ εν ενεργεία και γέννηση τέκνου μετά την αποστρατεία.
Δεν είναι δυνατόν να δοθούν παραδείγματα για κάθε μία από τις χιλιάδες ενδιάμεσες περιπτώσεις.
.
ΥΓ. Περίμενε να εκδοθούν οδηγίες από το ΜΤΣ μήπως βελτιωθεί έμμεσα η απόφαση (παρ. Ε στο άρθρο).
Ναι Αχιλλέα.
Αν είναι να Δώσω 3.000€ Σαφώς και είναι Ασύμφορο.
Κοιτώ, Βάσει των Ποσών που θα Λάβουν και θα Συγκρίνω τα Ποσά που θα Καταβάλω κι έτσι θα δω αν με Συμφέρει ή Όχι.
Αν είναι να καταβάλω 1000€ και Λάβει 1300€ το Πρώτο Τέκνο με Συμφέρει.
Σ.Σ. Και, Φυσικά θα Αναμένω τις Διαταγές που θα Εκδοθούν και τότε θα Αποφασίσει ποια Λύση είναι η Πλέον Συμφέρουσα.
Περίπου πότε θα βγουν οι Αποφάσεις Γνωρίζεις;
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση 1.1 της ενότητας FAQ δεν διαθέτω κανενός είδους “εσωτερική” πληροφόρηση και ενημερώνομαι όπως και εσύ από το διαδίκτυο.
Εάν γνώριζα πότε θα βγουν οι αποφάσεις θα το ανέφερα στο άρθρο, διότι δεν θα είχε κανένα νόημα να κρατώ πληροφορίες μόνο για τον εαυτό μου (στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε καν το site).
Γνωρίζει κάποιος γιατί τα όρια ηλικίας δεν ισχύουν για τους ανωτάτους άνω των 60? Δεν πρεπει να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα ?
Στους ΕΜΘ όμως 50…Κατ’ αρχήν όταν κατετάγης στο στρατό γνώριζες (ή τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζεις) ότι υπήρχαν περιορισμοί στα έτη υπηρεσίας (όριο ηλικίας, 35ετία κλπ).
Κατά δεύτερον το όριο ηλικίας για τους ΕΜΘ έχει καταργηθεί και πριν καταργηθεί ήταν τα 54 έτη (και όχι 50).
.
Όμως ακόμη και εάν ίσχυε, η επιθυμία σου “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” δεν σε ωφελεί σε τίποτα.
Δηλαδή εάν οι ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύονταν νωρίτερα εσύ τι ακριβώς θα κέρδιζες;
ΕΠΟΠ με το όριο ηλικίας των 50 ετών οδεύουν προς την αποστρατεία ……
Πολύ σωστά, αλλά για να διορθωθεί το πρόβλημα, το αίτημα πρέπει να είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας των ΕΠΟΠ και όχι η μείωση των ορίων ηλικίας άλλων προελεύσεων (ανώτατοι, ΕΜΘ κλπ).
Αυτή ακριβώς είναι η κοντόφθαλμη πολιτική “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” που υιοθετεί ο Πέτρος, να επιθυμείς το χειρότερο για τους άλλους χωρίς εσύ να κερδίζεις απολύτως τίποτα!
Εάν φεύγουν νωρίτερα οι ανώτατοι και οι ΕΜΘ θα λυθεί το (υπαρκτό) πρόβλημα των ΕΠΟΠ;
Το ερώτημα είναι ποιοι είναι τελικά αυτοί που αναμασούν συνεχώς το θέμα των ορίων ηλικίας αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ, όταν οι ίδιοι μας σε συντριπτικό ποσοστό, ΔΕΝ επιθυμούμε την αλλαγή των ισχυόντων….
Καλησπέρα σε όλους!Η ερωτηση μου αφορα το ΒΟΕΑ.Έστειλα την φορολογική ενημέρωση στις 24 Μαΐου που βγήκε η ανακοίνωση για τα τέκνα που υπέβαλλαν αίτηση Ιανουάριο (+Φεβρουαριο).Πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι τα χαρτιά μου είναι εντάξει.Περασαν αρκετές μέρες από τότε και δε φάνηκε ακόμα τίποτα στον τραπεζικό.Γνωριζει κάνεις περίπου πόσες μέρες κάνει να πιστωθει το Βοεα στον τραπεζικό?Σας ευχαριστώ!
Κύριε Καρασαββίδη Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν και από πού είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ειδικής κατάστασης κάθε στελέχους αυτής αμέσως μετά το βαθμό (πχ ΤΘ-ΕΥ ή ΠΖ-ΥΓ) στα στρατιωτικά έγγραφα όπως και στην ταυτότητα. Ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας Συνάδελφε.
Για ότι έχει σχέση με τα Δελτία Ταυτότητας Στελεχών και Στρατευσιμων των Ε.Δ ισχύει η Πα.Δ του ΓΕΕΘΑ (εξού και κόκκινη, όχι κίτρινη) περί Έκδοσης των Δελτίων Ταυτότητας . Εκεί μέσα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως αναγράφονται οι βαθμοί των Ο-Σ και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Καλημερα…… Γνωρίζετε ή έχει κάποιος παρομοια εμπειρία σχετικά με πορισμα ΕΔΕ το οποίο βγήκε όχι εξαιτίας της υπηρεσίας λόγω παθησης…… Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν δίνετε 2ρη φορά δυνατότητα υποβολής αναφοράς διαφωνίας με το πορισμα….Εχω είδη υποβάλει μια και δεν άλλαξε κάτι…. Πάραυτα διαφωνώ….
Σε αποφαση αυτεπαγγελτης αποστρατειας εχω δικαιωμα να πληρωσω τα τρια χρονια ??? εχω παρει αριθμο πρωτοκολου απο τον ΕΦΚΑ .Ειμαι ΕΜΘ καταξη 20-3-95,,,,,Παρακαλω εαν γνωριζει καπιος συναδελφος να με ενημερωση,,Ευχαριστω.
Όχι, παρ. Β.6 εδώ: Θεμελίωση σύνταξης με παραίτηση
Και παρ. Α. εδώ: Αλλαγή τρόπου εισαγωγής πρόσθετης τριετίας
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναλυθεί πολλές φορές, αλλά ας μου επιτραπεί μία ένσταση. Σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης στρατιωτικών https://www.minfin.gr/web/31341/stratiotikoi όπως και σε εγκύκλιο του ΓΛΚ https://www.poeyps.gr/wp-content/uploads/2016/01/3865-2010.pdf αναφέρεται ”Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών” και στην διαδικασία αναγνώρισης χρόνου σπουδών αναφέρεται ”Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας”. Ξέρω ότι στην πράξη αυτό δεν έχει γίνει για κάποιον ενδιαφερόμενο ακόμα, αλλά αν κάποιος ζήτησεί την αναγνώριση σύμφωνα με την ερμηνεία και τα αναγραφόμενα στην εγκύκλιο, μπορεί κάποιος να του την αρνηθεί ?
Είναι άλλο θέμα πότε μπορείς να υποβάλεις μια αίτηση, και είναι άλλο θέμα αν τελικά θα έχεις τις προϋποθέσεις για να προσμετρήσει – αναγνωριστεί.
Δηλαδή μπορεί να υποβληθεί μετά την συνταξιοδότηση, αλλά δεν έχει τις προυποθέσεις να προσμετρηθεί – αναγνωριστεί ? Τότε για ποιο λόγο η εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα υποβολής αίτησης ? Εγώ καταλαβαίνω ότι η εγκύκλιος με τη λέξη αίτηση εννοεί και την αναγνώριση. Αν δεν είναι έτσι μπορείς εσύ να μου αναφέρεις κάποιον άλλο νόμο ή εγκύκλιο που εκτός από τον χρόνο και διαδικασία αίτησης- αναγνωρίσης να καθορίζει και τις προυποθέσεις για την 3ετία ?
-Διάβασε το σχόλιο του Αχιλλέα με τις παραπομπές.
-Διάβασε ξανά την εγκύκλιο που ανάρτησες, να δεις και εκεί τις προϋπόθεσης.
-…..Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ¨ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του¨ (άρα όχι μετά), αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας…..
.
-Επίσης διάβασε όλα τα σχόλια που αφορούν το θέμα.
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-359/#comment-112426
Άρα λοιπόν
σύμφωνα και με τα λεγόμενα σου, αυτός που φεύγει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία και όχι υποχρεωτικά με παραίτηση, όταν κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να ζητήσει να προσμετρηθεί και η 3ετία.Καλησπέρα Νίκο. Οι στρατιωτικοί αποστρατεύονται είτε εκουσίως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 (παλαιοί ασφαλισμένοι) και 3α του άρθρου 7 του Ν2084/1992 (νέοι ασφαλισμένοι) είτε αυτεπάγγελτα με πρωτοβουλία της υπηρεσίας σύμφωνα με τις υπόλοιπες παραγράφους των παραπάνω άρθρων (ανάλογα με την περίπτωση). Το 2010 με τον Ν3865/2010 άλλαξαν τα παραπάνω μόνο σε ότι αφορά την εκούσια αποστρατεία και καθιερώθηκε η υποχρέωση συμπλήρωσης 40 συντάξιμων ετών ή ηλικίας 60 ετών. Σαν μεταβατικό στάδιο δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης, σε όσους ¨έπιανε¨ η 40ετία και είχαν ημερομηνία κατάταξης μέχρι την 31/12/1995, τριών επιπλέον χρόνων με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών αναφέροντας σαφώς ότι δίνονται για την συμπλήρωση 40 χρόνων. ¨4. Ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί μέχρι την 31.12.1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του… Διαβάστε τη συνέχεια »
Καλησπέρα Γιώργο, επίτρεψέ μου κάποιες απαντήσεις στα γραφόμενα σου : 1. Η εγκύκλιος που έχω αναφέρει πιο πάνω δεν αφορά μόνο εκούσιες αποστρατείες, αλλά γενικά αποστρατείες. Αυτό συμπεραίνεται από το ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η πενταετία. Και γνωρίζεις και εσύ και εγώ ότι την πενταετία την αναγνωρίζουν όλοι και όσοι κάνουν άιτηση αποστρατείας και όσοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα. 2. Ο νόμος αναγράφει ”για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας”. Δεν μπορεί κανένας με αυτή την αναγραφή να αποκλείσει κάποιον/α που αποστρατεύτηκε αυτεπάγγελτα έχοντας συνολικά 37 χρόνια (32+5) συντάξιμης υπηρεσίας και θέλει να πάει στα 40 συντάξιμα. 3. Γνωρίζω ότι ο ΕΦΚΑ λέει ότι αφορά μόνο αιτήσεις αποστρατείας. Δεν έχω βρει όμως μέχρι τώρα κάποιο νόμο- εγκύκλιο- έγγραφο που να το καθορίζει με σαφήνεια. Μέχρι τώρα κάποιος με αυτεπάγγελτη αποστρατεία δεν έχει ζητήσει αναγνώριση 3ετίας. Στον 1ο που θα ζητήσει θα πρέπει ο ΕΦΚΑ αιτιολογημένα να του απαντήσει γιατί δεν δύναται να το κάνει. Αν εσύ έχεις κάποιο νόμο, εγκύκλιο,… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ο νόμος περί θεμελίωσης είναι ο Ν.3865/10 και αυτός όπως και η σχετική εγκύκλιος παρατίθενται στη σελίδα “Έγγραφα” του site.
Στην τελευταία παράγραφο της εγκυκλίου αναφέρεται –> https://i.imgur.com/wP4rq4z.png
Και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ηλικίας υπάρχουν απαιτούμενα έτη αλλά είναι 15 και όχι 40 (ερώτηση 2.3 παρ. Β.2 στην ενότητα FAQ), οπότε η τριετία δεν ισχύει αφού έχουν ήδη καλυφθεί τα απαιτούμενα 15 έτη υπηρεσίας.
.
Δεν αρκεί απλά να θέλεις να πας στα 40 συντάξιμα, πρέπει αυτό να προβλέπεται από κάπου και πολύ απλά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να προβλέπει την προαιρετική συμπλήρωση 40 συντάξιμων ετών.
Το θέμα έχει αναλυθεί υπερβολικά και περαιτέρω συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά.
.
Εφόσον δεν συμφωνείς με τις απαντήσεις που έλαβες (πράγμα απόλυτα θεμιτό), δεν έχει νόημα να συνεχίζεις να προσπαθείς να πείσεις τους συνομιλητές σου γιατί δεν κερδίζεις κάτι!
Μπορείς απλά να υποβάλλεις σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και να αναμένεις την απάντησή του.
Δεν έχω σκοπό να κερδίσω κάτι, διάλογο κάνουμε και προσπαθούμε με βάση τους νόμους να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα που είναι καινούρια και μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Αν πιστεύεις ότι δεν προσφέρουν κάτι όλα τα πάραπάνω, χωρίς να θέλω να κάνω υπόδειξη, καλό θα ήταν να τα διαγράψεις.
Μετα απο τρεις συνεχομενενες κρισεις στον ιδιο βαθμο συνολο τεσσερεις στο γενικο συνολο Σε αυτή την περίπτωση εάν επέλθει αποστρατεία είναι αυτεπάγγελτη….Ποσο διαστημα χρειαζεται ωστε να γινει η διαγραφη?? Φυσικα θα κανω διοικητικο δικαστηριο κατα της αποφασης οπου θα τρεχει…….μηπως κανεις συναδελφος γνωριζει?
Πάνο μου, για ποιο λόγο χρειάζεσαι τα 3 έτη bonus, αφού, από τη στιγμή που θα αποστρατευτείς από την υπηρεσία αυτεπάγγελτα, αυτόματα θεμελιώνεις δικαίωμα να συνταξιοδοτηθείς άμεσα? Με συγχωρείς που σε ρωτάω κάτι που είναι προσωπικό σου θέμα, αλλά το ποσό που θα καταβάλεις είναι πολύ μεγάλο κι και δεν ξέρω αν σε συμφέρει ανταποδοτικά.
Κύριε Καρασαββίδη,καλησπέρα. Πρόσφατα ενημερώθηκα για το ότι μια αγωγή που έχει υποβληθεί κατά της υπηρεσίας, (συμπληρωτικό εφάπαξ) θα εξεταστεί από το ελεγκτικό συνέδριο και όχι από διοικητικό δικαστήριο. Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τι σημαίνει αυτό;
Με εκτίμηση.
Σπύρο καλησπέρα ! Εχω υποβάλει κι΄εγω αγωγή η οποία εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2022. Απο που είχες αυτή την πληροφορία ?
Γεια σας , έχουμε κάποιο υπόδειγμα αναφοράς με το οποίο ενημερώνουμε την υπηρεσία μας για συμμετοχή μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές?
Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία?
Ευχαριστώ
Καλημέρα σε όλους.
Έχει κάποιος γνώμη-άποψη τι γίνεται με τις προκαταβολες εφάπαξ του ΕΛΟΑΣ για το 2023; πότε περίπου αναμένονται αποφάσεις;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Επειδή βλέπω πως
το ΒΟΕΑ ενέχει κάποιους κινδύνους σύμφωνα και με το άρθρο του site, έτσι σκέφτομαι να πάω σε κάποιο αποταμιευτικό για παιδιά. Η ερώτησή μου είναι τι γίνεται με το ποσό που έχω ήδη πληρώσει (μέχρι στιγμής 6 έτη); Αν διακόψω την καταβολή μπορώ να λάβω πίσω το κεφάλαιο που έχω δώσει;Από ότι γνωρίζω η καταβολή είναι υποχρεωτική δεν μπορείς να διακοψεις.
Καλημέρα.
Η εγγραφή των παιδιών για ΒΟΕΑ είναι υποχρεωτική.
Δεν μπορείς να διακόψεις και δεν προβλέπεται επιστροφή των εισφορών.
Έχω την εντύπωση
πως είναι προαιρετικό καθώς η έναρξη της καταβολής γίνεται κατόπιν επιθυμίας – αίτησης του ενδιαφερόμενου.Σου απάντησαν 2 συνάδελφοι πιο ενημερωμένοι από σένα και έχουν δίκιο, ενώ η εντύπωση που έχεις είναι εντελώς λάθος.
.
Όσο για το πρώτο σχόλιό σου, αποδεικνύεται ότι δεν κατάλαβες απολύτως τίποτε από το τελευταίο άρθρο και έβγαλες εντελώς αυθαίρετα (και λανθασμένα) συμπεράσματα σε τέτοιο σημείο που αναρωτιέμαι εάν εννοείς τις συκοφαντίες που γράφεις ή απλά τρολάρεις.
.
Μπορείς να μου υποδείξεις σε ποιο ακριβώς σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι “ενέχονται κίνδυνοι” για το ΒΟΕΑ;
.
Δεν είναι δυνατόν να παραποιείς τα γραφόμενά μου και να παραπλανείς τους συναδέλφους επειδή δεν μπορείς να κατανοήσεις ένα γραπτό κείμενο!
Κύριε Καρασαββιδη έκανα κάποια ερώτηση και παρέθεσα την εικόνα (λανθασμένη ή όχι) που έχω για το θέμα, με σκοπό να ενημερωθώ από συναδέλφους που γνωρίζουν μέσω εποικοδομητικής συζήτησης. Δεν καταλαβαίνω την επίθεση από μέρους σας, ούτε το συμπέρασμά σας περί συκοφαντίας και παραπλάνησης. Αν θέλατε μπορούσατε να με ρωτήσετε τι εννοώ με την λέξη ”κίνδυνοι”. Υπόσχομαι να μην σας ξαναενοχλήσω καθώς δεν είμαι ειδήμων, ούτε σωστά ενημερωμένος και βέβαια ούτε μπορώ να κατανοήσω τα γραφόμενα. Σας εύχομαι καλή συνέχεια.
Κατ’ αρχάς η λέξη “κίνδυνος” στα οικονομικά έχει μόνο μία έννοια, δηλαδή απώλεια χρημάτων.
.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άρθρο αναφέρεται η ετήσια απόδοση των εισφορών ΒΟΕΑ (4,8% για εν ενεργεία και 8,5% για απόστρατους), τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου οφείλονται σε “χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό”, κοινώς έλλειψη κατανόησης οικονομικών θεμάτων.
Δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένα αποταμιευτικό πρόγραμμα με μεγαλύτερη εγγυημένη σταθερή απόδοση χωρίς προϋποθέσεις (ασχέτως πληθωρισμού, απόδοσης αμοιβαίων κλπ).
Κοινώς σου χαρίζουν γάιδαρο και εσύ τον κοιτάς στα δόντια!
.
Το σχόλιό σου αποτελεί αυθαίρετη κινδυνολογία, διότι δεν παραθέτεις κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί τον “κίνδυνο” που θεωρείς ότι υπάρχει.
Αντίθετα επιχείρησες να νομιμοποιήσεις μία ανώνυμη προσωπική άποψη διαστρεβλώνοντας ένα ενυπόγραφο κείμενο χρησιμοποιώντας την ψευδέστατη φράση “σύμφωνα και με το άρθρο του site”, για την οποία θεώρησα ότι αρμόζει ξεκάθαρη (και σκληρή) απάντηση.
.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του, δεν έχει όμως δικαίωμα να την προωθεί διαστρεβλώνοντας τις απόψεις των άλλων.
Χαίρεται…. Για παθηση που δικαιολογεί ανικανότητα μέχρι 35%….Με 24 χρόνια πραγματικης θητείας και κρίση από ΑΣΥΕ τον Σεπ του 23…Το πορισμα της ΕΔΕ βγήκε όχι ενεκα….. Λαμβάνω συνταξη είτε με αποστρατευσουν απευθείας είτε δεν υπογράψω στη διευθυνση να παραμεινω ως ελαφράς;
Μέχρι το 2016 στο άρθρο 26 παρ.1.γ του ΠΔ.169/07 προβλέπονταν ότι: “Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη … Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις χωρίς τη θέλησή του και έχει δεκαπενταετή συντάξιμη υπηρεσία…”
.
Με το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν.4387/16 η ανωτέρω φράση τροποποιήθηκε σε:
“Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις χωρίς υπαιτιότητά του και έχει δεκαπενταετή συντάξιμη υπηρεσία ……”.
.
Eάν δεν δηλώσεις να παραμείνεις ως ελαφράς υπηρεσίας, υπάρχει η πιθανότητα να θεωρήσει η υπηρεσία ότι τίθεσαι εκτός του στρατεύματος με έμμεση δική σου υπαιτιότητα (να θεωρήσει ότι επιδιώκεις να φύγεις) και εάν ισχύει αυτό τότε δεν θα δικαιούσαι σύνταξη.
Βέβαια αυτή είναι μία αρκετά διασταλτική ερμηνεία της λέξης “υπαιτιότητα” αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς είναι ύποπτη η προσθήκη της συγκεκριμένης λέξης στη νομοθεσία.
.
Θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς για το θέμα τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων Δημοσίου, καθώς και τη Δ’ Διεύθυνση του ΕΦΚΑ που ασχολείται ειδικά με τις συντάξεις στρατιωτικών.
Παίζει ρόλο αν η αναπηρία είναι πανω ή κάτω από 50%;Στο σχετικό εργαλείο υπολογισμου συνταξης της σελίδας δεν μου δίνει τη δυνατότητα επιλογής αναπηρίας κάτω από 45% για να μου υπολογίσει τη συνταξη με βάση τη δικιά μου περιπτωση…. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση…..
Το ποσοστό αναπηρίας αφορά επίδομα σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΠΔ 169/2007 και καθορίζεται μετά την απονομή της σύνταξης από την ΑΣΥΕ. Δεν αφορά τον καθορισμό και την καθ’αυτού απονομή της ίδιας της σύνταξης, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι σύμφωνα με το ποσοστό αναπηρίας.
Αν επιτρέπεται, αυτό που αναφέρεται στο αρθρο 22 παρ.5 του Ν.4387/16 δεν αφορά όσους αποστρατεύονται λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας. Η τροποποίηση αφορά την περίπτωση γ της παρ.1 του άρθρου 26 του Π.Δ.169/2007 ενώ η αποστρατεία για λόγους υγείας καθορίζεται στις περιπτώσεις δ και ε της παρ.1 του άρθρου 26 του Π.Δ. 169/2007. Εξάλλου όσοι αποστρατεύτηκαν μέχρι τώρα για λόγους υγείας και δεν δήλωσαν να παραμείνουν ως ελαφράς, έλαβαν σύνταξη. Και γράφω το μέχρι τώρα γιατί πλέον με το νέο νόμο του 2023 η ΑΣΥΕ αποφασίζει αν κάποιος παραμένει ως ελαφράς ή αποστρατεύεται και δεν είναι σύμφωνα με την επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Και αν το δούμε και στην ουσία του, όταν κάποιος δεν κάνει αναφορά για να παραμείνει ως ελαφράς δεν σημαίνει ότι ζητά να τον αποστρατεύσουν. Η αποστρατεία γίνεται αυταπάγγελτα από την υπηρεσία. Δεν υπάρχει υπαιτιότητα στον ίδιο, υπάρχει σωματική ανικανότητα η οποία αποφασίστηκε από την ΑΣΥΕ και όχι από τον ίδιο τον παθόντα. Ο ΕΦΚΑ αυτό που εξετάζει… Διαβάστε τη συνέχεια »
Και για να μη γίνει καμία παρανόηση στην παραπάνω ανάρτηση γράφω τι ίσχυε έως τώρα. Αν ο συνάφελφος που κάνει την ερώτηση κριθεί από την ΑΣΥΕ με τον νέο νόμο (5018/2023 άρθρο 22) και αποφασισθεί ότι παραμένει ως ελαφράς υπηρεσίας, δεν γνωρίζω τι ισχύει στην περίπτωση που δεν δεχθεί την απόφαση της ΑΣΥΕ και αποστρατευτεί. Όπως γράφει και ο Κος Καρασσαβίδης καλό θα είναι να ρωτήσει την αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ πριν κάνει κάποια ενέργεια.
Με βάση το άρθρο 22 εδώ: Τελικό ψηφισθέν νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ
κανονικά η υπηρεσία δεν (πρέπει να) ρωτάει καν τον ενδιαφερόμενο τι επιθυμεί, διότι η απόφαση για ελαφρά υπηρεσία λαμβάνεται από την ΑΣΥΕ και η παραμονή ή όχι στο στράτευμα από την υπηρεσία.
Σε αυτή την περίπτωση εάν επέλθει αποστρατεία είναι αυτεπάγγελτη και φυσικά απονέμεται σύνταξη.
.
Εάν υποβληθεί δήλωση άρνησης ελαφράς υπηρεσίας και η ΑΣΥΕ τον θεωρήσει ικανό για υπηρεσία γραφείου, τότε ίσως υπάρχει η πιθανότητα η αποστρατεία να μην θεωρηθεί αυτεπάγγελτη αλλά οφειλόμενη στην άρνηση της ελαφράς υπηρεσίας.
.
Ο Χρήστος πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες εάν ενημερώθηκε υπηρεσιακά (και επίσημα) ότι υποχρεούται να υποβάλλει “στη διεύθυνση” δήλωση παραμονής για ελαφρά υπηρεσία, γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν προβλέπεται πλέον υποβολή σχετικής δήλωσης.
Καλημερα και καλή βδομάδα….Μίλησα με Δ’ Διευθυνση ΕΦΚΑ και μου ανέφεραν πως λαμβάνω συνταξη έστω και αν το ποσοστο αναπηρίας είναι κάτω του 50% η διαφοροποίηση είναι στο επίδομα αναπηριας….Ειχε απόλυτο δίκιο ο Νίκος και ο Αχιλλέας….. Ευχαριστώ για τα φώτα σας…. Πάντα άξιοι και δυνατοί…..
Με θητεία στρατιώτη,με ένσημα από Δεη, με 5 έτη σε μονάδες παραμεθορίου, και με 3 ετη, (όλα αναγνωρισμένα). Για άλλη μια φορά ο Κύριος Αχιλλέας και η εφαρμογή του έπιασαν ακριβώς το ποσόν της σύνταξής μου που μου κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ.Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!
Καλησπέρα συνάδελφε.Καλοφαγωτη η σύνταξη σου. Μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια επικοινωνία για κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την αίτηση αποστρατείας σου. Έχω και εγώ θητεία, ΔΕΗ και ΙΚΑ συν την 5ετια(όλα αναγνωρισμένα) και έχουμε κάποιο θέμα προς το παρόν με την Αεροπορία για αίτηση αποστρατείας με 40 έτη όταν υπάρχουν χρόνοι εκτός αυτής. Η διαχείριση εάν θέλει μπορεί να δώσει το mail μου.
Έδωσα το τηλέφωνο μου ,στην διαχείριση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Κοινοποιήθηκε το mail σου στο συνάδελφο ΜΚ και εφόσον το επιθυμεί θα επικοινωνήσει μαζί σου.
Πάντως η αεροπορία θέλει να έχουν εξοφληθεί πλήρως οι αναγνωρίσεις θητείας και 5ετίας (όχι να πληρώνεις δόσεις) και να έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης για την τριετία.
Θα ακολουθήσει σύντομα άρθρο για αυτό το θέμα.
Καλησπέρα κύριε Αχιλλέα. Το πρόβλημα με το ΓΕΑ/ Β1 από ότι γνωρίζω είναι με τον χρόνο του ΙΚΑ σαν ιδιώτης που δεν τον αποδέχεται για την συμπλήρωση 40ετιας και ζητείται παραίτηση χωρίς συνταξιοδότηση και εν συνεχεία να απευθυνθώ στον ΕΦΚΑ για την συνταξιοδότηση εφόσον είναι συμπληρωμένα τα 40 έτη. Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι προς αυτό. Τα υπόλοιπα που αναφέρεται θα έχει τελειώσει η πληρωμή τους μέχρι την αίτηση. Παλαιότερα νομίζω ότι είχε αναφερθεί στο σάιτ συνάδελφος με το ίδιο πρόβλημα.
Χαίρεται.
Με το “Β.Ο.Ε.Α.” τι γίνετε;
Ποιο είναι το Ποσό που θα Καταβάλουμε αν Επιθυμούμε εώς ότου Συμπληρώσει το 25ο Έτος της Ηλικίας κάθε Τέκνου;
Και από Πότε θα Αρχίσει η Καταβολή;
Για να Υπολογίσω αν Συμφέρει να γίνονται Κρατήσεις ή να Καταθέτω στην Τράπεζα το Αντίστοιχο Ποσό.
Ευχαριστώ.
Ευοί-Ευάν, Έρρωσο, Υγιαίνετε και Ευδαιμονείτε.
Πριν αποφασίσεις διάβασε πρώτα το τελευταίο άρθρο του site, διότι εάν το ΜΤΣ επιλέξει ως βαθμό αναφοράς τον αποστρατευτικό με ποσοστό εισφορών εν ενεργεία (όπως υπονοεί η σχετική απόφαση), τότε είναι καλύτερα να δώσεις κατευθείαν τα επιπλέον λεφτά στο παιδί!
Καλημέρα.
Αχιλλέα εννοείς αυτό;:
https://enstoloi.net/asfalisi-voea-mts-meta-tin-apostrateia/
Δηλαδή σε ποιο Ποσοστό και ποιο θα είναι το Ποσό που θα Καταβάλω;
Εικοσιδύο (22) και Πενήντα (50) Μήνες, αντίστοιχα τα Τέκνα, Διαφορά είναι μέχρι την Συμπλήρωση των 25 Ετών.
Εννοείς ότι δεν με Συμφέρει;
Το Ένα Τέκνο θα Λάβει 850€ και το Άλλο 1700€ Λιγότερα από ότι θα Λάμβανε πριν τις Μειώσεις.
Το λάθος σου είναι ότι κοιτάς μόνο τα ποσά που θα λάβουν τα παιδιά και όχι αυτά που θα δώσεις εσύ.
Πχ. εάν δώσεις 3.000 € παραπάνω για να πάρουν τα παιδιά πλήρες ΒΟΕΑ θεωρείς ότι σε συμφέρει;
.
Επί του παρόντος ισχύει για σένα η περίπτωση Β και σκέφτεσαι να ακολουθήσεις την περίπτωση Γ.
Πρόσεξε το ονομαστικό κέρδος σε κάθε περίπτωση (πράσινη γραμματοσειρά) και σύγκρινε τα ποσά.
.
Η σύγκριση στο άρθρο αφορά τη λήψη ΒΟΕΑ εν ενεργεία και γέννηση τέκνου μετά την αποστρατεία.
Δεν είναι δυνατόν να δοθούν παραδείγματα για κάθε μία από τις χιλιάδες ενδιάμεσες περιπτώσεις.
.
ΥΓ. Περίμενε να εκδοθούν οδηγίες από το ΜΤΣ μήπως βελτιωθεί έμμεσα η απόφαση (παρ. Ε στο άρθρο).
Ναι Αχιλλέα.
Αν είναι να Δώσω 3.000€ Σαφώς και είναι Ασύμφορο.
Κοιτώ, Βάσει των Ποσών που θα Λάβουν και θα Συγκρίνω τα Ποσά που θα Καταβάλω κι έτσι θα δω αν με Συμφέρει ή Όχι.
Αν είναι να καταβάλω 1000€ και Λάβει 1300€ το Πρώτο Τέκνο με Συμφέρει.
Σ.Σ. Και, Φυσικά θα Αναμένω τις Διαταγές που θα Εκδοθούν και τότε θα Αποφασίσει ποια Λύση είναι η Πλέον Συμφέρουσα.
Περίπου πότε θα βγουν οι Αποφάσεις Γνωρίζεις;
Καλό Μεσημέρι.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση 1.1 της ενότητας FAQ δεν διαθέτω κανενός είδους “εσωτερική” πληροφόρηση και ενημερώνομαι όπως και εσύ από το διαδίκτυο.
Εάν γνώριζα πότε θα βγουν οι αποφάσεις θα το ανέφερα στο άρθρο, διότι δεν θα είχε κανένα νόημα να κρατώ πληροφορίες μόνο για τον εαυτό μου (στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε καν το site).
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΒΟΕΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019
https://mts.army.gr/anakoinoseis/ekkatharisi-prokatavolon-voea-aitiseon-etous-2019/
Καλησπέρα καθορισμός τιμής μεριδίου ΜΤΣ για το 2023 ο ίδιος όπως ίσχυε για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 https://www.eaas.gr/sites/default/files/ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ%20ΜΕΡΙΔΙΟΥ%20ΜΤΣ%202023.pdf